Bizzgames

Julie Van der Mast

Bestuurder @Finezz
“Het laat ons toe om nog meer de copiloot van de ondernemer te zijn.”

Julie Van der Mast nam ruim twee jaar geleden het boekhoudkantoor Finezz Accountants over en gebruikt ondertussen intensief de budgetteringstool van Bizzcontrol. “Het kantoor zelf bestaat al sinds 1988 en ik begon er als freelancer in 2016. Kort daarna kreeg ik de kans om in te stappen en sinds 2020 sta ik alleen aan het roer – (ironisch) een fantastisch jaar om dat te doen. Niettemin zijn we heel sterk gegroeid: de instroom van nieuwe klanten is gigantisch, maar de bottleneck blijft goeie mensen vinden. Mijn overtuiging is alvast dat nieuwe digitale tools zoals Bizzcontrol helpen om het beroep aantrekkelijker te maken.”

“Wij kozen bewust voor een langzame overgang naar een digitaal kantoor, want van boekhoudpakket veranderen blijft nu eenmaal een heel grote stap. Octopus en Yuki als boekhoudpakket, Silverfin voor de compliance activiteiten en uiteindelijk Bizzcontrol voor onze adviesverlening. Telkens in kleine stapjes dus, maar nu zijn we rond en zit onze digitale flow helemaal goed. Onze bedoeling was om binnen de vijf jaar helemaal gedigitaliseerd te zijn, en dat is gelukt. Met een duwtje in de rug door de verschillende lockdowns. Maar het is niet omdat we gedigitaliseerd zijn, dat we onze klanten niet op onze vertrouwde hartelijke manier ontvangen.”

Tijd voor de essentie. 

De voordelen van digitalisering lijken evident. Zo zorgt real time accounting voor aanzienlijke tijdswinst wegens veel sneller zicht op de cijfers – tijd die op een nuttigere en meer waardevolle manier naar de klant toe kan worden besteed. Toch hoort Julie Van der Mast liever niet dat digitalisering accountants helpt om de klant centraal te stellen. “Alsof we daarvoor al niet focusten op advisering. Wat hebben wij dan al die jaren zitten doen? Kijk, ik zie digitalisering vooral als een middel om repetitieve zaken waar niemand warm van wordt – zoals rekeninguittreksels inboeken – te automatiseren, zodat er meer tijd overblijft voor de essentie: copiloot van de ondernemer zijn. Zo gebruiken wij de budgetteringstool van Bizzcontrol om zaken te doen die we daarvoor al deden, maar dan handmatig – lees: zaken overtypen in Excel. Doordat we dit handmatige werk nu elimineren, blijft er meer tijd over voor forecasts én wordt de kans op fouten veel kleiner.”

Interesse in een samenwerking?

Neem vrijblijvend contact met ons op

“Doordat we veel handmatig werk nu elimineren, blijft er meer tijd over voor forecasts én wordt de kans op fouten een pak kleiner”

“Let wel, ik schrik nog altijd van de hoeveelheid boekhouders die niet digitaliseert”, gaat ze verder. “Want dan is het gewoon nog een kwestie van tijd voor je jezelf uit de markt plaatst. Ik snap ook niet waarom je als accountant zelf niet zou willen: het levert je alleen maar voordelen op, die vervolgens doorstromen naar de ondernemer. Zeker omdat al die tools – zoals Octopus en Yuki – een ondernemersluik hebben waarin zaakvoerders zelf van alles kunnen uploaden en opvolgen. Ze moeten die documenten niet meer komen binnenbrengen of inscannen en zelf opsturen.”

De toekomst, niet het verleden.

Of digitalisering dan kan helpen om het nog steeds wat stoffige, droge imago van accountants wat meer wervend te maken? Of sexy, zoals Bizzcontrol betracht? “Mensen hebben sowieso een verkeerd beeld van het beroep van accountant”, aldus Julie Van der Mast. “Hoe vaak heb ik al niet gehoord dat ik er niet uitzie als een boekhouder? Ik heb daar onlangs zelfs een LinkedIn-post over gemaakt die 50.000 mensen heeft bereikt. Er heerst blijkbaar nog steeds een erg stereotiep beeld, dat van een oude grijze man in een stoffig kantoor.”

“Accountant zijn is echter veel meer dan de beperkte manier waarop het doorgaans wordt voorgesteld: ik zou het écht niet doen als het alleen maar inboeken van facturen of opmaken van aangiftes was. Dat is net het stuk dat we willen automatiseren en digitaliseren. Het leukste aan accountant zijn is samenzitten met klanten, een financieel plan opmaken en nadenken over de toekomst. Niet bezig zijn met alles wat met het verleden te maken heeft, zoals dus dat inboeken van facturen. Het menselijke zal altijd voorop blijven staan in de rol van de accountant, hoezeer de digitalisering zich ook mag doorzetten.”

Klaar om jouw klanten nóg beter te adviseren?

Bizzcontrol BV

info@bizzcontrol.com
Meetdistrict Ghelamco Arena
Ottergemsesteenweg Zuid 808 b300
9000 Gent

BE 0746.718.173

© Bizzcontrol BV - Website created by Two Impress