Bizzgames

Accountant 2.0 – Van efficiënt naar effectief advies

Nieuws
Wie de laatste maanden aanwezig was op een van de digitale events gericht op accountants kon er niet omheen: de digitalisatie in de boekhoudwereld is in een stroomversnelling geraakt, niet in het minst door het katalyserende effect dat Covid-19 heeft gehad op alles wat met technologische vooruitgang te maken heeft. In dit artikel gaan we dieper in op de accountant 2.0, ook wel de CFO van de KMO of de adviseur in plaats van de cijferaar genoemd.

De tijd van de schoendozen

Iedereen kent het beeld van de ondernemer die met zijn schoendoos met bonnetjes naar zijn boekhouder ging, waarna deze manueel werden ingegeven in de boekhoudsoftware. Samen met de nodige bankafschriften, en na het opvragen van alle ontbrekende documenten, kwam hier uiteindelijk een balans en resultatenrekening uit tevoorschijn. Voor de ondernemer was dit een bepaalde vorm van magie, voor de boekhouder was dit zijn job. En net zoals bij magie werden er niet te veel vragen gesteld, uit schrik om vreemd bekeken te worden…

Accountant 1.0

Gelukkig is er de laatste jaren enorm veel veranderd op vlak van digitalisatie en automatisatie. Zo zijn er tools die het facturatieproces vlotter laten verlopen, worden de inkomende facturen gescand en (in de mate van het mogelijke) herkend, kunnen bankverrichtingen automatisch gelinkt worden aan het boekhoudpakket, worden veel boekingen met een relatief hoge accuraatheid automatisch ingelezen, en verloopt de afsluiting, BTW-aangifte en creatie van financiële compliance rapportering op een zeer geautomatiseerde manier. Dit heeft geleid tot grote efficiëntiewinsten binnen de boekhoudkantoren, wat er voor heeft gezorgd dat de meeste kantoren meer dossiers kunnen verwerken met een zelfde aantal medewerkers. Zeker in een sector waar het vinden van extra personeel een grote uitdaging vormt, was dit een zeer nuttige en zelfs noodzakelijke evolutie.

De keerzijde van de medaille

Net zoals bij vele andere positieve veranderingen, is er ook bij deze digitale evolutie een keerzijde van de medaille. Hoe meer het pure boekhoudkundige compliance luik immers geautomatiseerd wordt, des te minder kan je je als boekhoudkantoor nog onderscheiden van de honderden andere kantoren in jouw nabije omgeving. Waar afstand vroeger nog een bepalende rol speelde bij de keuze van boekhoudkantoor, weegt dit vandaag veel minder door wanneer een ondernemer een nieuwe boekhouder zoekt. Als de nood van de ondernemer enkel is om zijn cijfers boekhoudkundig correct verwerkt te krijgen, zal de keuze snel vallen op een online aanbieder die tegen een relatief lage prijs aan de minimum wettelijke verplichtingen zal voldoen. Op vandaag stelt dit probleem zich nog niet, aangezien de automatisatie nog net niet ver genoeg reikt, en aangezien er nog geen grote spelers zijn opgestaan die zich opwerpen als compliance fabrieken, maar wees gerust dat dit slechts een kwestie van tijd zal zijn.

Vraag gratis advies

Wens je graag extra advies over dit topic?

Accountant 2.0

Wat kan je dan doen als accountant? Wachten tot deze evolutie zal plaatsvinden? Of eerder anticiperen door ervoor te zorgen dat je als kantoor een differentiërende factor hebt ten opzicht van andere kantoren, en zeker ten opzichte van deze compliance fabrieken? Door net te gaan focussen op de klantenervaring (of met een hippere term, de customer experience), ga je jouw huidige klanten meer aan jou binden, en ga je ervoor zorgen dat ondernemers de relevantie van jouw boekhoudkantoor gaan blijven erkennen in de toekomst.

Ik hoor accountants vaak beweren dat de meerderheid van hun klanten niet geïnteresseerd is in hun cijfers. Als dat waar is, vrees ik dat een groot deel van hen binnen enkele jaren zal overstappen naar een compliance fabriek. Als ik echter met ondernemers spreek, hoor ik een heel ander verhaal, en merk ik dat bijna alle ondernemers graag meer begrijpbaar inzicht zouden krijgen in hun cijfers, maar dat er op vandaag gewoon geen manier bestaat om hier toegang tot te krijgen (n.v.d.r.: toegang tot een online portaal waar de klant zijn balans kan raadplegen wordt niet ervaren als begrijpbaar inzicht in de cijfers).

En hier kom ik tot de essentie van dit artikel: als accountant moet je slagen in een effectieve adviesverlening naar jouw klant toe. Om mijn punt duidelijk te maken neem ik even de Van Dale erbij voor de definitie van effectief: <>. Met andere woorden, het is essentieel om doeltreffend advies te verlenen, met als doel de ondernemer inzichten te geven die hij daarvoor nog niet had, en waardoor hij betere beslissingen kan nemen betreffende zijn onderneming.

De rol van Bizzcontrol?

Mijn betoog hierboven sluit volledig aan bij de visie van Bizzcontrol. Het doel van de rapportering in Bizzcontrol is om de complexe boekhoudmaterie op een eenvoudige manier voor te stellen, en ervoor te zorgen dat bepaalde inzichten op een zeer begrijpbare manier naar boven komen. Met Bizzcontrol willen we de accountant in staat stellen om die adviserende rol efficiënt op te nemen, door de boekhouddata (dewelke een oplijsting is van debits en credits op actief en passief rekeningen) te vertalen naar ondernemerstaal (omzetten per klant, kosten per leverancier, marge evolutie, cashflow, …). Onze missie bestaat erin accountants een tool te bieden die hen toelaat zich te differentiëren van de compliance fabrieken, waardoor ze hun relevantie kunnen blijven behouden in de uitdagende maar boeiende accountancy wereld.

Klaar om jouw klanten nóg beter te adviseren?

Bizzcontrol BV

info@bizzcontrol.com
Meetdistrict Ghelamco Arena
Ottergemsesteenweg Zuid 808 b300
9000 Gent

BE 0746.718.173

© Bizzcontrol BV - Website created by Two Impress